zondag 6 maart 2011
Ding # 23 Finish
Applaus voor mezelf, ik heb het gedaan en ik vond het een erg leuke, interessante ontdekkingsreis door het internet, de mogelijkheden zijn talrijk en lijken sin fronteras (zonder grenzen). Deze cursus heeft me aangezet tot de dingen doen, ik ben handiger geworden. LibraryThing en Dizzy, Flickr waren nieuwe dingen voor mij en deze ga ik zeker verder gebruiken. Layar ga ik uitproberen. Wikipedia was al mijn favoriete encyclopedie en ik heb YouYube ook nog herontdekt voor opzoeken van bijvoorbeeld Layar. Het kost wat tijd, maar dan heb je ook wat. Alle tools zijn (bijna) gratis te gebruiken, dus wat let het Archief ze te gebruiken. Alle coaches bedankt! 23-Archiefdingen was voor mij een ontdekkingstocht en erg nuttig. Ik denk dat onze organisatie meer 2.0 is geworden, we hebben er zoals Rob Coers zegt 'eraan kunnen snuffelen'.
Ding # 22 Mobiele toepassingen
De mogelijkheden zijn onbeperkt... Zelf heb ik een Samsung Galaxy S die ik nog moet ontdekken. Het heeft ook Layar. Op YouTube heb ik bekeken wat dit precies is, heel erg handig.
Ding # 21 Archief 2.0
Ik heb wat rondgeneust en wat video's bekeken. Archief 2.0 leeft al in de archiefwereld en wordt al toegepast. Het is laagdrempelig en het bevat een schat aan informatie waar iedereen aan kan werken. Op naar Archief 3.0!
zaterdag 5 maart 2011
Ding # 18 LibraryThing/Dizzie.nl
Nou, dit is een aartje naar mijn vaartje, een kolfje naar mijn hand etc. Mijn grootste hobby is lezen. Heb me dan ook gelijk ingeschreven bij LibraryThing en Dizzy.nl (en gelijk aan mijn delicious toegevoegd) en vrienden al een uitnodiging gestuurd. Op een regenachtige zondagmiddag (krijg het nog druk dan) ga ik mijn bibliotheek op orde brengen.
Dingen # 16 en # 17 Instant messaging en social network
Ja, deze dingen gebruik ik al een tijdje, geweldig vind ik dit. Ik ben niet zo'n type dat elke vrij moment achter de laptop gaat zitten thuis, maar als ik het dan doe (zoals vandaag, want ik moet dit weekend de laatste dingen nog doen) heb vrienden op de msn, facebook, google chat en skype, dus ik heb me ofline gezet, anders krijg ik mijn dingen niet af. Skypen en facebook zijn mijn favorieten, ook zeker voor mijn contact met mijn buitenlandse vrienden, zoals vandaag nog met mijn vriendin in Spanje, het is ver weg, maar voelt erg dichtbij... Op Hyves daarentegen ben ik niet meer zoveel, wel krijg ik af en toe een activiteit binnen, dat is nog wel interessant. Mijn kinderen zijn wel op hyves, spelletjes doen met klasgenootjes, foto's delen, wie heeft de meest coole pagina. Als je hier niet aan meedoet, tel je niet mee.
Dat je nu ook met het Nationaal Archief en de Koninkijle Bibliotheek kunt chatten is heel goed. Het is snel en laagdrempelig. Een goede ontwikkeling dus.
Dat je nu ook met het Nationaal Archief en de Koninkijle Bibliotheek kunt chatten is heel goed. Het is snel en laagdrempelig. Een goede ontwikkeling dus.
Ding # 15: Twitter
Het is razend populair, heel veel mensen gebruiken het al. Je leest de twitterberichten van bekend nederland in de krant etc. Heel leuk, maar nog niet voor mij. Privé pak ik nog steeds liever de telefoon. Misschien ga ik later nog onderzoeken van welke bedrijven ik een follower wordt.
Ding 14: spelen in de zandbak van de 23 AD wiki
Helaas is het me niet gelukt om in te loggen met mijn e-mail adres. Ik heb de administrator om toestemming gevraagd, dus misschien kan in het maandagochtend nog snel doen. Jammer want wiki's was een van de dingen die ik graag zou willen onderzoeken en zelf doen.
Ding 13: wiki
Met veel interesse heb ik de verschillende wiki's bekeken. De mogelijkheden zijn onbeperkt. Ook voor het archief is dit een goede tool. Voor onze interne organisatie hebben we nu al een tijd onze Intrawiki. Alleen zou iedereen hun eigen 'smoel' beter moeten bijhouden. Ik zelf ben een grote fan van Wikipedia, hier is bijna alles op te vinden.
Ding 12, Delicious
Delicious, social bookmarking: Alle opdrachten goed gelezen en onderzocht. Ik heb delicious toegevoegd aan mijn toolbar en begonnen met taggen, erg handig vind ik dit. Voor het archief is het ook erg handig om onderwerpen mee te delen. Leuke tool.
dinsdag 1 maart 2011
Ding # 9 Kaartmaterialen, mashups en georefereren
Leuke functionele tool. Ik heb Google Earth op mijn pc, geweldige, ik ga regelmatig een kijkje nemen in Orlando, Florida waar ik 3 jaar gewoond heb en ik ga ook naar Spanje, waar ik 9 jaar gewoond heb . Toen ik terugging naar Nederland heb ik geïnvesteerd om eem TOM TOM, wat een ontdekking, nu weet ik overal de weg en hoef ik niet meer te verdwalen en hij geeft ook nog de flitspalen en eventuele files aan, ideaal. Ik heb de blogpost van Jeroen van Luin gelezen, die er met zijn kennis heel anders mee omgaat en de achterkant van de tool toelicht, heel interessant. Ik ben blij dat het werkt. Lijkt me voor het Nationaal Archief een goede, bruikbare tool.
Ding # 8 You Tube
You Tube vind ik een van de leukste dingen. Mijn kinderen kennen het uiteraard ook. Zelf gebruik ik het voor het opzoeken van muziek, filmtrailers, zoals onderstaande trailer van Meet Joe Black. Prachtige muziek van Thomas Newman.
You Tube is er niet alleen voor rare filmpjes, muziek e.d., je kunt er ook alles over het houden van bijvoorbeeld Hamsters op vinden. Mijn kinderen hebben sinds oktober 2010 hamsters. We hebben eerst allerlei informatie gezocht over het houden van Hamster. Heel handig.
Hieronder een link van mijn favoriete filmtrailer.
You Tube lijkt me zeker ook handig voor het Nationaal Archief. Het is erg laagdrempelig en makkelijk toegankelijk voor de jeugd. Een goede tool om het NA te promoten bij de jeugd.
You Tube is er niet alleen voor rare filmpjes, muziek e.d., je kunt er ook alles over het houden van bijvoorbeeld Hamsters op vinden. Mijn kinderen hebben sinds oktober 2010 hamsters. We hebben eerst allerlei informatie gezocht over het houden van Hamster. Heel handig.
Hieronder een link van mijn favoriete filmtrailer.
You Tube lijkt me zeker ook handig voor het Nationaal Archief. Het is erg laagdrempelig en makkelijk toegankelijk voor de jeugd. Een goede tool om het NA te promoten bij de jeugd.
Ding # 7 Flickr en mashups
Na alle mogelijkheden bekeken te hebben kan ik hier op dit moment niet zo veel mee. Het kost me te veel tijd om hiermee te knutselen. Dit moet je echt gericht gaan doen. Of het wat voor het archief is, dat kan ik niet beoordelen. Misschien weer iets om op een regenachtige zondagmiddag te doen.
maandag 28 februari 2011
Ding # 6 Flickr
Flickr vond ik leuk en gemakkelijk om te doen. Heb meteen wat vrienden uitgenodigd om mijn foto's te bekijken. Privé ga ik het zeker gebruiken en op een regenachtige zondagmiddag ga ik de rest genoemd in de uitleg ook onderzoeken.
Abonneren op:
Posts (Atom)